DIY Houten Kerstboom

Daar ben ik weer met een nieuwe DIY!
Eerder heb ik in mijn artikel: 'It's beginning to look a lot like Christmas' al wat kerst items laten zien die ik nieuw aangeschaft had maar ook een DIY met krijt op mijn krijtbord.
Daarin vertelde ik dat ik een handige oom had en ik samen met hem een houten kerstboom ging maken.
Dit is gelukt! 
Hoe ik ben begonnen?

Via Pinterest heb ik allerlei ideen opgedaan wat voor houten kerstboom ik wil.
Je hebt verschillende houten kerstbomen.
Hieronder laat ik je wat foto's zien die ik op mijn Pinterest gepind heb,
wil je meer ideen zien neem dan even een kijken op mijn Pinterest pagina


Nadat ik wat inspiratie opgedaan had moest ik natuurlijk aan hout komen.
Ik weet dat je terecht kan bij verschillende bouwmarkten maar daar moet je soms geld betalen voor stukken hout en ik wilde er eigenlijk zo min mogelijk geld aan uitgeven.
Mijn schoonbroer en zus gaan deze maand verhuizen en waren de garage aan het opruimen. Bij toeval kwam daar een mooi kistje van hout uit wat ze niet meer gebruikten.
Ideaal! 

Benodigdheden
Al bij al heb je eigenlijk nodig:
- Hout
- Zaag
- Lijmpistool
- Schroeven
- Hamer
- Spijkers
- Eventuele transparante lak + kwast.

Samen met het hout ben ik naar mijn oom gegaan en heb ik mijn idee voorgelegd.
Ik had hem van tevoren niet ingelicht wat mijn bedoeling was, oeps dus dat kostte hem een paar uurtjes tijd. Ach ja moet hij maar over hebben voor zijn nichtje! 

Mijn oom heeft een schuur waarin verschillende machines staan die toch wel heel handig zijn bij het maken van deze kerstboom. Mijn opa is vroeger puzzelmaker geweest voor een groot bedrijf en had daarom deze apparatuur aangeschaft. Mijn oom woont nu in het ouderlijk huis.

Na wat passen en meten zijn we dan begonnen. We waren het snel eens met elkaar en gingen in een vlot tempo door. Aangezien hij heel erg perfectionistisch en secuur is vond hij het wel lastig om het aan mij over te laten waardoor hij uiteindelijk meer gedaan heeft dan mij. 

Stappenplan
1. Allereerst hebben we de kist uit elkaar gehaald. Met een hamer sla je tegen de zijkanten zodat de plankjes los schieten. Niet alle plankjes waren in dit geval gelijk qua formaat dus deze hebben we naast elkaar gelegd om uit te zoeken dat ze gelijk waren van maat.
2. Nu kun je de plankjes zo neer gaan leggen dat je weet welke vorm je wilt.
Ik heb ervoor gekozen om de 'naad' van de boom niet recht toe recht aan te laten lopen maar iets versprongen. 
3. Als je de houtjes precies hebt liggen zoals je wilt kun je het gaan aftekenen.
Hiervoor kun je een langer stuk hout gebruiken of een centimeter lat.
Van boven naar onder trek je dan een lijn met potlood hoe breed of smal je de kerstboom wil laten worden.
4. Ik heb de plankjes voorzien van cijfers en letters aan de achterkant zodat we met het stuk voor stuk op maat zagen weten welk plankje op welke hoogte hoort. Mijn boom is 9 plankjes hoog met de punt meegerekend. Bijvoorbeeld de onderste lat: 1a en 1b, die horen naast elkaar, 2a en 2b etc. Mijn oom heeft deze stukken met de cirkelzaag op maat gemaakt, dat vond ik toch iets te eng. 
5. Nu heb je alle latjes op maat gemaakt liggen. Nu heb je een plank nodig om de latjes tegen te bevestigen. Dit moet geen dun plankje zijn maar wel een redelijk stevige plank. Alle latjes draai je om en hier leg je de plank tegenaan. Kijk met de centimeter of aan elke kant evenveel cm overblijven. Nu kun je de schroeven erin boren. Ongeveer 2 per plank vanaf onder. De bovenste plankjes zijn kleiner dus daarvoor is 1 genoeg. Hierna heb ik er nog kleine spijkers ingeslagen voor de zekerheid. 
6. De latjes waar je straks je kerstspullen op wilt zetten kun je zelf op maat maken hoe groot of klein jij het wilt. De plek kun je zelf ook uitzoeken. Deze kun je met een lijmpistool bevestigen of ook vastboren met spijkers aan de achterkant. 
7. Om de kerstboom te laten staan hebben we een stevige dikke plank uitgezocht.
Met een figuurzaag in het midden van de plank een stukje verwijderd zodat de boom erin past. Deze vast geboord en gelijmd en klaar! 
8. Als laatste heb ik gekozen voor een transparante lak voor over de latjes en het bevestigingsstuk onder aan de boom. Deze hadden nog echt een houten kleur.


Na enkele uurtjes was de boom dan eindelijk klaar! Ik ben er helemaal happy mee.
Hieronder zie je een foto van het kistje hout en de DIY houten kerstboom.Ik vind hem zelf heel leuk geworden! Ik kon niet wachten om er leuke dingetjes op of aan te hangen dus ik ben snel naar de xenos gevlucht om wat te kopen.
Er kunnen nog veel meer dingen op of aan maar dat is aan jou de keus.
Wat vindt je er van?

#kerstboom #DIY #hout

9 opmerkingen:

 1. Het is weer eens wat anders dan een normale kerstboom. Wat is hij leuk geworden! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wauw !! Ik vind zulke bomen echt super leuk!!! En ik zag toevallig ze staan bij de Xenos maar je kan ze inderdaad ook makkelijk zelf maken! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat super leuk! echt een leuk idee om in mijn gedachten te houden voor volgend jaar!
  Liefs Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi! Is echt heel leuk om te doen en daarna ben je trots op het eindresultaat :)

   Verwijderen
 4. Wat een ontzettend leuke diy! Zo origineel! Liefs,

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!